A.L.L.T

A.L.L.T (Allsidiga Lättlästa LikströmsTidningen) är en politiskt och religiöst obunden medlemstidning för Karlskrona Spelförening Likström. Den bevakar händelser i föreningen och hobbyn, och publiceras uteslutande på nätet, www.likstrom.net. Du når redaktionen lättast på .

2014-05-22 13:32
Sverok har äntligen vaknat!

Sverok har till slut börjat öppna ögonen och reflektera över den grupp av deras medlemmar som är över 26 år och på olika vis inte inkluderas i förbundets verksamhet. Att folk åldras samtidigt som nyrekryteringen till spelhobbyn kan vara trög är knappast någon överraskning och resulterar i en allt högre medelålder bland spelföreningarna, något Likström känt av i flera år.
Sverok genomför nu en undersökning bland medlemmar och andra inom hobbyn rörande den roll \"vuxna\" (Sveroks ordval och benämning) spelar i förbundet och hur de upplever situationen. Det är hög tid att detta uppmärksammas i Sverok!
Ta chansen och gå in på länken nedan, och tyck till om äldre medlemmars erfarenheter av Sveroks arbete och organisation!
https://docs.google.com/forms/d/1JapO8SEdXXjlHb_cZoz_1RE8kO6-z6jQC4qtCQM2wIo/viewform?edit_requested=true

2014-05-19 09:38
Produktiv städ- och lokaldag

I helgen hölls det vårstädning och uppfräschning av lokalen på Likström. Ett tiotal personer var på plats och jobbade från tidig morgon till någon gång på eftermiddagen, vilket gav gott resultat. Fönster putsades, lokalen dammtorkades, golven dammsögs och svabbades, och diverse skräp kördes till tippen. Dessutom har ett antal plastbackar införskaffats för att underlätta förvaringen av diverse material, såsom lajvprylar, figurspelsmaterial och mindre spel. Två nya spelbord har också tillkommit. De stora förändringen är dock att vi har installerat ett nytt hyllsystem för våra brädspel i köket, så att dessa ska bli mer överskådliga och lättillgängliga. Det ser riktigt bra ut och vi hoppas att det nu ska bli ännu lättare för medlemmarna att ta del av föreningens brädspelssamling.

/Styrelsen

2014-05-05 17:10
Svenskt rollspel går på djupet

Det var inte bara Fria ligans nya version av Mutant som släpptes på årets GothCon. Även det nya svenska rollspelet Leviathan hade officiell release. Spelet ges ut av Mylingspel och upphovsman är Robert Jonsson, som tidigare har producerat mystik- och skräckrollspelet Bortom: Lögnens Slöja.

Leviathan utspelas i samma värld som Bortom, en bit in i dess framtid. I framtiden har mänskligheten drivits ned i världshaven för att överleva. Miljöförstöring, krig och terrorattentat har satt sina spår och barriären som skyddade vår värld har slitits sönder. Fruktansvärda monster har ödelagt jordytan och människan lever nu i undervattensbaser och utforskar världshaven i jakt på nya resurser och en ny framtid. Spelarna tar rollen av personer som driver en av många baser i havens djup och tillsammans tacklar de rivaler och andra hot. Att skapa en hemmabas för karaktärerna och spelarna, som ett nav att bygga historier kring, och ge dem en möjlighet att utveckla denna verkar vara väldigt inne just nu och påminner mycket om de inslag som finns just i bland annat Mutant: År Noll.

Av en slump fick undertecknad ett antal samtal med spelskonstruktören och möjlighet att titta närmare på den färdiga produkten. Det är en ambitiös skapelse med schysst layout och få, men snygga färgbilder i helsidesformat. Spelet andas traditionell rymd-science fiction (fast i undervattensbaser istället för på rymdstationer), med tydliga drag från till exempel tv-serier som Battlestar Galactica och Babylon 5), spetsat med lite mystik och övernaturligheter. Vem vet vad som döljs i havens djup?… Jag har ännu inte själv köpt spelet, men lutar starkt åt att göra det. Om jag i framtiden ska ta mig an en sci fi-kampanj så ligger Leviathan väldigt nära till hands då jag gillar idén, den framtidsvärld som målas upp och själva settingen med undervattensbaser, havets mörka djup samt nationer och företag som stöter sig med varandra.

2014-04-29 16:22
Undergången är här!

På GothCon slog den förväntade bomben ned på allvar. Fria ligan släppte då officiellt sin version av rollspelet Mutant – Mutant: år Noll. 30 år efter den första versionen är det dags för en ny utgåva av spelet om Sverige efter undergången. Mutant: år Noll är en nystart som kretsar kring Mutantvärldens begynnelse och om hur mutanter, robotar och icke muterade människor tar sina första stapplande steg efter katastrofen. Som spelgrupp ges man möjligheten att utforska den mytiska Zonen och bygga en ny värld på ruinerna av den gamla.

Spelet utgörs i grunden av en bastant box med böcker – en om \"Mutanten\" och en om \"Zonen\" – samt kartor, spelmarker, spelkort och specialtärningar. Allt är i färg och har en snygg, men ändå lättillgänglig layout. Inte kunde man tro att undergången skulle se så bra ut! Dessutom finns redan nu ytterligare material i form av en praktisk spelledarskärm, nya kartor och ett häfte med fler äventyrsmiljöer att infoga i sitt pågående spel.

Fria ligan har velat närma sig det traditionella Mutant från 1984 och skildra en mer primitiv värld, närmare katastrofens dagar, men ändå komma med något nytt. Fokus har kommit att hamna på zonfärder och upptäcktsresor samt byggandet av ett nytt samhälle. Makten ligger i spelargruppens händer och med hjälp av färdiga zonsektorer, slumpmässigt dragna kort samt miljöer och möten som slås fram skapas äventyr som lätt kan vävas ihop till en längre kampanj – utan att det blir tungrott och kräver mycket förberedelser.

2014-04-28 18:32
Medlemskort i plast är på gång!

En del undrar säkert: varför har jag inte fått något medlemskort än? Lugn, de är på gång!

Tack vare en av våra medlemmar kommer vi i år kunna presentera hållbara, snygga och funktionella medlemskort i plast och i kreditkortsstorlek. Nu ska det vara slut på papp- och kartongkort som riskerar att gå sönder. Helt klart värt att vänta på, tycker vi i styrelsen.

Korten ska tryckas snarast och förhoppningen är att ha dem så att vi kan dela ut till medlemmarna någon gång i maj månad.

2014-04-28 18:18
GothCon i backspegeln

Nu har det gått drygt en vecka sedan årets upplaga av GothCon i Göteborg avslutades och man har fått lite distans till konventet, arrangemangen och alla möten. Måste säga att jag överlag är nöjd och det känns bra att ha besökt en av Sveriges största spelhändelser igen, efter två års uppehåll. Tillsammans med en gammal barndomskamrat, som nu bor i Göteborg, har det blivit en hel del bräd- och kortspel, såväl gamla som nya bekantskaper, som exempelvis Carcassonne, Tsuro, Coup och Evolution, men allra främst Kingdom Builder – vinnare av prestigefyllda Spiel des Jahres 2012. För mig var det en ny bekantskap, men det var väldigt lätt att lära sig, och i och med att spelbrädet byter utseende och att vinstkriterierna slumpas fram och varierar från spelomgång till spelomgång är det överraskande, kul och har god spelbarhet. Kan kanske vara något för Likström att köpa in i framtiden? Se en demo här: http://www.youtube.com/watch?v=C9cR9x9_1Lg.

I första hand är och förblir jag dock en rollspelare, och även på den här fronten fanns det mycket att hämta. Det blev lite traditionellt Western-snack med Anders och Tove Gillbring om det kommande Western IV, som – peppar, peppar – förhoppningsvis släpps till sommaren efter många och långa förseningar... Passade dock på att köpa Det gyllene ögat – årets konventsäventyr till just Western – och kan konstatera att det håller hög klass borde utseende- och innehållsmässigt.

Konventets största rollspelshändelse var ändå Fria Ligans release av nya och efterlängtade utgåvan av Mutant: år Noll. även ett sådant ex letade sig ned i shoppingkorgen. Det är en snygg sak i en traditionell box, med ett lite nytänkande innehåll, och man får en hel del prylar för pengarna. Det märks att killarna på Fria Ligan (samma personer som gjorde rosade rollspelet Svavelvinter) brinner för rollspel och vill göra något nytt som ändå bygger på 80- och 90-talets rollspelstradition. Förr eller senare lär det bli några äventyr där den nya Mutantvärldens och zonens faror utforskas.

//Joel

2014-04-17 12:24
Påsk + Spel = Sant!

Om bara några minuter bär det iväg mot Göteborg och årets upplaga av GothCon - Sveriges största spelkonvent. Konventet beräknas i år locka cirka 2000 personer, som under tre hela dagar kommer att grotta ned sig i brädspel, rollspel, lajv, kortspel, figurspel och andra spelrelaterade aktiviteter. För undertecknad blir det fjärde gången som jag spenderar delar av påsken med spelhobbyn i fokus dygnet runt. Ser personligen fram emot att få testa såväl nya som gamla spel, diskutera regler och kampanjvärldar med Sveriges samlade rollspelskonstruktörer samt kanske att fynda något intressant på konventets stora spelauktion. GothCon har något för alla!

Joel, sekreterare Likström

2014-04-17 12:13
Internationell speldag på Likström

Föreningen har deltagit i det internationella spelarrangemanget Tabletop Day lördagen den 5 april. Speldagen på Likström lockade ungefär 15 spelintresserade personer, såväl inbitna och trogna medlemmar som några utomstående, nyfikna på hobbyn och arrangemanget. Fokus låg i huvudsak på brädspel.

2012-11-06 08:30
Summering av Spelveckan 2012

Jaha då var spelveckan avslutad för detta året. Lite mindre deltagande än förra året, men vissa av dagarna var vi uppåt 15 personer och på lajvet var det 20 personer, med arrangörer inräknat. Den aktivitet som var minst besökt var figurspelet på söndagen. Det kan bero på flera anledningar:
* Porslinan hade figurspelsaktiviteter i helgen.
* Ett par av föreningens aktiva figurspelare hade förhinder av olika slag.
* Söndagen kan vara mindre attraktiv då vissa spelare har varit på andra aktiviteter under veckan och känner att de har behövt en spelfri dag. (Pratar utifrån mitt eget tycke.)
Precis som förra året hade vi inte så många nya deltagare, men däremot var det många spelare som testade på nya aktiviteter som de inte vanligen spelar. även lajvet drog ett par nya/halvnya deltagare.
Enligt mitt tycke en godkänd spelvecka och ett stort tack till alla deltagare och arrangörer som gjorde veckan möjlig.

/David, Styrelsen

2012-05-04 12:59
Grattis David Carlås!
Intervju med vinnaren i Magic-turneringen

Grattis David Carlås, som tog hem vinsten i Magic-turneringen den 29 maj.

Är det första gången du är med i en sådan här tävling?
– Nej, jag har varit med någon gång tidigare.

Hur gick det då?
– Blandad framgång, men jag har vunnit tidigare också.

Vart kommer du ifrån?
– Kalmar.

Hur länge har du spelat Magic?
– Sedan 2006.

Har du någon favoritfärg i Magic?
– Blått.

Har du någon favoritdryck?
– Vatten, säger han med ett skratt.

Spelar du något annat än Magic?
– Periodvis har jag spelat LOL (League of Legends) och WOW (World of Warcraft).

Fick du några kort idag som du kommer att använda senare?
– Det vet jag inte än.

Har du någon favorit-bad guy i någon film/serie/bok?
– Sherlock Holmes (i den nya tv-serien, Reds anm.).

Daniel Wallin

2012-05-04 12:21
Regionalt samarbete inlett

I och med helgens turnering i Magic gick startskottet för det regionala samarbetet mellan Likström i Karlskrona, Calmare Spelsällskap i Kalmar och spelföreningen the Gargoyles från Ronneby. Förhoppningen är att vi under vinjetten "Spelkvadraten", som bland annat finns att hitta på Facebook, ska kunna hitta på mer aktiviteter tillsammans, delta i varandras arrangemang och knyta kontakter med nya spelarkretsar i sydöstra Sverige. Vi hoppas också att spelare och förening från Växjö ska ansluta sig till oss och utgöra det fjärde hörnet i vår tilltänkta fyrhörning.

2012-04-19 12:08
Det går bra nu!

Efter några mer eller mindre tuffa år, med svajig ekonomi och en stundtals passiv styrelse, kan vi nu med glädje konstatera att det har ljusnat för Likström. För att citera en svensk hiphopmusiker (eller var det föreningens kassör?...): "Pengar rullar in som det ska, det går bra nu".

Arbetet och aktiviteterna i föreningen flyter på och det har hållits flera arrangemang - allt från spelhelger till turneringar - och fler planeras. Det finns bland annat planer på att även i år arrangera Sverok Spelveckan - en större satsning för att visa upp spelhobbyn. Dessutom har Likström inlett ett samarbete med andra spelföreningar i Ronneby och Kalmar, för att tillsammans göra olika aktiviteter och knyta band mellan spelare i regionen.

Ekonomin är nu också stabil och vi kan planera framåt samt satsa pengar på diverse inköp och projekt. Närmast på tur står en omfattande förändring av lokalen, som ska ge ett fräschare intryck och bättre utnyttja de ytor som vi har.

Mer aktiviteter, arrangemang och förändringar är att vänta.

2012-03-14 20:18
Ny styrelse för Sverok

2012 har tagit fart och så även arbetet för Sveroks nya styrelse. Till ny ordförande för förbundet valdes Rebecka Prentell, vice ordförande blev Tobias Landén och sekreterare är Johan Groth. Vilka de övriga ledamöterna är och hur man får tag i dem finner du på Sveroks hemsida.
Den nya förbundsordföranden Rebecka tycker att "det är dags för Sveriges största ungdomsförbund att bli både kaxigare och ödmjukare". En utförligare presentation av henne finner du här:
http://www.sverok.se/2012/02/09/rebecka-prentell-ny-ordforande-i-sverok/#more-8416

2010-03-28 20:37
Nördar är vi allihopa

I helgen besökte jag och IT-trälen The Scandinavian SciFi, Game & Film Convention i Malmö. Denna krönika kommer därför, inte helt osökt, att handla om nördar och nördighet. För säga vad man vill om spelhobbyn och att den är kul och underhållande, men någon särskilt bra status har den inte haft tidigare. Men detta har ändrats lite grann de senaste åren. Nörden och hans eller hennes specialintressen har blivit allt mer offentliga och mainstream.

De lite annorlunda grabbarna i FCZ var en enorm tittarsuccé för några år sedan, IT-nörden och Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs förmögenhet uppskattades till 1,5 miljarder dollar 2008 och Hollywood-hunken och machograbben Vin Diesel har talat öppet om sin Dungeons & Dragons-karaktär Melkor the Drow. Det nördiga har blivit modernt. Att vara nörd är det nya svart som en tjejkompis till mig sa. Och det är härligt att folk kan vara öppna om sina intressen och hobbies, och stå för vad de är. Med det sagt…

 

Men det kan också bli lite för mycket ibland. De två 7-8-åriga grabbar vi såg, som var utklädda till unga padawans med kompletta dräkter, frisyrer, ljussablar och allt, var fruktansvärt charmiga och vi suckade glatt. En annan typ av suckande väckte dock den yngling som med slangar, kretskort och vitsmink hade spökat ut sig till en borg. Vi reagerade på ungefär samma vis och himlade lite med ögonen när en tonårstjej studsade förbi utklädd till någon form av anime-älva eller när vi passerade den 30-årige man som satt på sig skinnpajen, solbrillorna och latexsminket för att låta sig fotas som en T101 från Terminator-filmerna tillsammans med Micael Biehn, a.k.a. Kyle Reese.

Det största och vanligaste misstaget som många nördar gör, oavsett om de är rollspelare, trekkies eller något annat, är att de tror att alla är lika intresserade av något som de själva är. Så är dock inte fallet. Större delen av omvärlden kunde inte bry sig mindre om vilken level din karaktär är i World of Warcraft eller vilken färg det var på den lek med vilken du spöade allt motstånd i helgens Magic-turnering. På samma sätt lär få personer hänga med dig hem från krogen för att kika på din stormtrooper-rustning i mint condition och du kommer knappast att få det jobb du vill ha för att du talar flytande klingon.

 

Att lägga band på sitt intresse ibland och inte ta det på alldeles för stort allvar kan vara nyttigt för många, för det finns trots allt viktigare saker här i livet. Därför är det extra roligt när nördar och nördiga specialintressen kan göra lite nytta här i världen. Ta killarna och tjejerna i 501st Legion, Nordic Garrisson som exempel. Det är en Star Wars fanclub som bland annat arrangerar fotograferingar där intäkterna går direkt till välgörande ändamål. Så att fota sig ihop med en stormtrooper och Bobba Fett kan vara givande i dubbel bemärkelse.

 

//Nördige Herr Redaktööörn, som plöjde igenom alla fem säsongerna av Babylon 5 på några veckor

2010-02-28 20:35
Sportlovsöppet på Likström

Förra veckan var det sportlov i södra Sverige och Likström gläntade på dörren till lokalen och vår verksamhet. Under måndagen, tisdagen och onsdagen fanns det folk på plats för att ta hand om besökare och introducera nyfikna för hobbyn. En handfull spelintresserade ungdomar, samt några gamla medlemmar, tittade förbi, spelade spel och hade kul ihop. Förhoppningsvis har föreningen väckt ett ökat intresse hos vissa, som är varmt välkomna tillbaka.

2009-05-19 08:59
Likström har fått en logga

Så efter flera månaders utdraget arbete med olika grafikprogram har Likström så äntligen fått sin logga. Segrade gjorde alternativet med en T10 som i fem av sina fält visar symbolerna för vår förenings största verksamheter - rollspel, lajv, brädspel, figurspel och kortspel.

Loggan pryder nu denna sida och kommer med all säkerhet att dyka upp på skyltar och liknande i lokalen, samt eventuellt på tröjor och liknande i framtiden när tillfället är lämpligt och ekonomin och styrelsen så tillåter. Loggan går också att finna på medlemskorten som nu är tryckta och klara. För dig som betalt medlemsavgiften så går det nu alltså att hämta ut ditt efterlängtade medlemsbevis - ta kontakt med ordföranden eller kassören så löser de biffen.

2009-03-31 21:24
Likströms logga under arbete
Redaktören har ordet

Nu när Likströms hemsida väl är sjösatt, och hjälpligt flyter med strömmen, kan undertecknad och hans IT-slav fokusera på nästa uppgift - att ta fram en logga till föreningen. Styrelsen har fått se ett antal förslag från vår sida och valt ut två som vi nu jobbar vidare med.

Vi vill härmed ha sagt att vi kämpar vidare med vektorformat, Google SketchUp, Illustrator och andra grafikprogram för att få fram ett bra slutresultat. Ibland är det frustration, ibland är det glädje och ibland är det emotionell likgiltighet, men vi börjar ana ljuset i tunneln. Loggan är alltså på gång!

Sedan återstår bara för styrelsen att bestämma sig för vilken linje man vill köra på och därefter ska vi tämligen fort kunna trycka upp och dela ut medlemskort till ivrigt väntande Likströmmare. I väntan på detta kan ni som inte har löst medlemskap än betala 200 bagis, och därigenom både rena samvetet och stödja er favoritförening.

Joel Petersson
Herr Redaktörn

PS! IT-trälen Bobby hälsar från sin bur i hörnet. DS!

2009-01-14 20:36
Öppnare ytor och renare golv
Storstädning av lokalen

I ärlighetens namn har Likströms föreningslokal varit i bedrövligt skick under en längre tid. Spindelväv i taket, överfulla soptunnor, surrande småflugor och ingrodda, smutsiga golv har tyvärr varit en del av spelmötena och träffarna när man nyttjat lokalen. Men inte längre!

Lördagen den 10 januari var det dags att kavla upp ärmarna och, bokstavligt talat, ta tag i skiten. Under ledning av styrelsen samlades ett tjugotal medlemmar ur föreningen till en rejäl storstädning. Det dammades, dammsögs, torkades, skrubbades och putsades för att få lokalen i respektabelt skick. Gamla, slitna och trasiga möbler kastades och de två rummen möblerades om för att bättre utnyttja de ytor som finns. Och det gav resultat – ett resultat i form av en öppnare och renare plats där föreningens medlemmar ska kunna utöva sin hobby.

Med anledning av det genomförda ansiktslyftet, och med förhoppning om att bibehålla lokalen i fräscht skick har styrelsen beslutat att införa några enklare förhållningsregler:

  • Spelledaren (eller den som på annat sätt håller i arrangemangets verksamhet), eller den som lånat nyckeln, är ansvarig för att det städas och att soporna töms efter avslutat möte samt att övriga regler för föreningen upprätthålles.
  • Skoförbud råder numera i lokalen och utomhusskor ska lämnas vid dörren. Inomhusskor, tofflor och dylikt är givetvis tillåtna i lokalen så länge de inte används utomhus.
  • Rökning i lokalen eller i trapphuset är förbjuden och fimpar ska läggas på avsedd plats utanför porten.
2009-01-14 20:10
Nya tider nya visioner
Intervju med nytillträdde ordföranden

En ny styrelse har utsetts för verksamhetsåret 2009 och den tar sig nu an såväl gamla som nya utmaningar. A.L.L.T har ställt nytillträdde ordföranden Torben Lindquist mot väggen för att få svar på hur han ser på föreningens framtid och vilka förändringar han önskar göra.
Vad är första prioritet för den nya styrelsen?
- Att få bättre ordning på ekonomin och öka aktiviteten i lokalen. Vi vill få liv i föreningen och verksamheten igen.
Varför har medlemsavgiften höjts för 2009?
- För att få in mer pengar till föreningen i och med att våra hyra höjts kraftigt från och med årsskiftet.
Planeras det några särskilda arrangemang eller aktiviteter under 2009?
- På rak arm kan jag säga att vi planerar vissa aktiviteter i lokalen under sportlovet och det finns även planer på en ny lajvkampanj samt fortsatta Magic-turneringar.
Varför ska man bli medlem i Likström och vad kan föreningen erbjuda?
- Vi har en stark gemenskap i föreningen och lokal som man kan utöva sin hobby i. Vi har också en tillgång i form av en stor samling brädspel, figurspel och kortspel i lokalen.
Vad är det bästa med Likström?
- Gemenskapen! "En gång likströmmare, alltid likströmmare" – och det gäller spelhobbyn överhuvudtaget. Folk känner varandra och har något gemensamt.
Vad kan Likström bli bättre på?
- Vi kan bli öppnare och även, i långa loppet, erbjuda våra medlemmar mer för avgiften än "bara" en lokal. Att helt enkelt bli en levande förening igen.

2009-01-07 01:04
A.L.L.T lever igen!
Redaktören har ordet

Nu när Likström äntligen får en egen hemsida så ser vi också till att blåsa liv i den gamla medlemsblaskan A.L.L.T, som somnade in och inte hörts av på nästan 10-15 år. En del av de äldre medlemmarna minns den säkert med skräckblandad förtjusning och för er som har anslutit er till föreningen på senare tid så lär det bli en ny bekantskap. Den stora förändringen ligger i att tidningen enbart kommer att publiceras i elektronisk form här på hemsidan. Inga taskiga fotokopior som smetar av sig på fingrarna alltså! Så vida vi inte kan övertala kassören att köpa in en fyrfärgstryckpress…

Vad förkortningen A.L.L.T stod för en gång i tiden minns inte undertecknad i nuläget och inte heller någon av de få vi brytt oss om att prata med. Om någon minns är de dock varmt välkomna att höra av sig till redaktionen. I återuppstånden version har vi nu valt att låta A.L.L.T stå för Allsidiga Lättlästa Likströms-Tidningen – ett namn som vi tycker säger det mesta.

Undertecknads avsikt är att då och då, när det finns något intressant att säga eller rapportera om, publicera kortare artiklar och notiser om vad som händer i föreningen, lokalen eller hobbyn. Vi blandar nöje och information till en härlig soppa. Tips mottages med varierat intresse.

Vid tangetbordet
Joel Petersson
Självutnämnd A.L.L.T-Redaktör


0708-807861